MNX Atari-Muziek Site test
   

Alles over ATARI & Music


  | MNX Atari Homepage | MNX Atari HelpDesk | Atari SCSI | Atari Hardware | MNX Homepage |

Atari Sequencers      Site in English Click here      <<<<<< In English MEGA 4 ST

Veel muziek freaks gebruiken de Atari nog steeds voor sequensen. De Atari is goedkoop, betrouwbaar, simpel, maakt gebruik van weinig data en heeft een precieze midi klok timing. Alleen wat sampling betreft heeft de Atari te weinig snelheid, maar wel goede hard & software. Atari is naar mijn mening nog steeds de beste midi-sequencer die er is, zonder alle toeters en bellen die de PC bezit. In de praktijk leiden die vaak af van waar het muziek freaks echt om draait, namelijk muziek maken. Een Atari is simpel: floppy met programma (bijv. Cubase of Score Perfect) er in, computer aan, programma opstarten, arrangement laden en go!

Voor Atari zijn heel wat sequence programma's geschreven, al zijn die tegenwoordig niet meer zo interessant. De enige sequencers, die nog een beetje up-to-date zijn: Cubase 2.0 / 3.01 (Steinberg), C-Lab Notator 1.0 & Score Perfect 4.0. Dit zijn zeer uiteenlopende sequencers maar voldoen wel allen aan professionele maatstaven. Cubase & C-Lab worden vooral veel in de moderne (dans)muziek gebruikt, terwijl Score Perfect, door zijn gebruik van noten en scores voor de meer conventionele muziekstijlen wordt gebruikt. Cubase is het meest bekende en gebruikte en deze Atari sequencer is naar mijn mening de beste. Zelfs de PC versies zijn direct afgeleid van deze Atari versie en is nog steeds toonaangevend voor professionele sequence programma's. Je kunt met deze Atari Cubase letterlijk alles op het gebied van MIDI, zelfs een synth editor maken (m.b.v. midi-exclusive) in de Midi-Manager, al is dit niet echt eenvoudig. Het vereist veel studie om de grenzen van het Cubase programma te verkennen. Maar omdat het als voorbeeld voor vele programma's geld, kom je met deze kennis nog steeds een heel eind op andere en eigentijdse muziekprogramma's.
Over studie gesproken, ik heb me bij de CEM (Centrum Elektronische Muziek) jaren bezig gehouden met het programma TRANS_V5. Een puur wiskundig programma, dat op basis van vectoren en wiskundige berekeningen muziek genereert. De functies worden uiteindelijk gecompileerd door CTRANS tot een Midi file, af te spelen in het programma PTRAN. Ook ondersteunt het meerdere midi kanalen & controllers.
Probeer het uit ! Download TRANS_V5.zip (0.1MB) >>> * Mediafire Download * * Google Drive Download *

FALCON 030

Atari Cubase versie 2.0 / 3.01 werkt probleemloos op elke Atari met 1 MB geheugen, behalve op de Falcon omdat de hardware van de Falcon anders is en iets afwijkt van de Atari standaard. Het werkt misschien, maar niet zonder bugs. Voor de Falcon is er een speciale Cubase versie geschreven, namelijk Cubase-Audio, voorloper van de VST versies. Cubase-Audio is een 8 kanaals audio recorder met 1 of 2 effect sporen. Overigens zijn de audio in/uit gangen niet echt professioneel te noemen, het zijn mini-jacks. Dus als je een beetje kwaliteit i/o's wil hebben, moet je aparte hardware aanschaffen. Dit is meestal een kastje met een aantal digitale i/o's en evt. een ADAT connector (gemaakt door SoundPool), verbonden met de Falcon. Met die ADAT is het mogelijk een ADAT-Module met 8 analoge i/o's aan te sluiten (wordt geleverd door o.a. Motu, wel met standaard ADAT).

Ook voor de Atari ST zijn er allerhande hardware artikelen in omloop. Steinberg en C-Lab hebben veel soorten midi-expansiekastjes ontwikkeld, meestal met meerdere midi aansluitingen (MIDI A-B-C-D), tape sync & SMPTE (professionele tape sync voor multi track recorders). Zoals Midex (Steinberg) worden deze kastjes meestal verbonden met de Rom poort, maar het komt ook voor dat ze verbonden moeten worden met de modem poort, dan met een los kastje met kabel. Van C-Lab is er de Midi Expansion Interface voor 3 x 16 Midi kanalen.

TT 030

Atari Editors

Atari staat als muziekcomputer bekend en dat is misschien de reden dat de muziek programma's voor Atari nog steeds die van andere computers overtreffen, die vaak niet gespecialiseerd zijn voor het maken van muziek. De editors voor samples, synths & modules zijn van professionele kwaliteit en er zijn helaas nog weinig PC editors die daar aan kunnen tippen.

Sample Editors
Zo is er het programma AVALON van Steinberg, wat in zijn mogelijkheden nog steeds niet overtroffen is. AVALON 2.0 bezit de meest uitgebreide & ingewikkelde methodes om samples te bewerken. Zo is het bijv. mogelijk een sample op een sample te genereren, of in combinatie met een waveform of synthese. Op die manier kan je bijv. een 8 bit (stem)sample opwaarderen (dus niet transponeren of omzetten) naar een goede kwaliteit 16 bits sample. Zo heeft het nog veel meer uitgebreide mogelijkheden, en was duidelijk zijn tijd ver vooruit. Atari 520 STF

De moderne PC variant WAVELAB 4.0 is duidelijk voor een meer doorsnee publiek gemaakt, en ondanks dat dit een prima sampleprogramma is, mist het dus wel wat van dit soort extra's.

Synth & Module Editors
De meeste Atari Synth & Module Editors zijn van een professionele kwaliteit. Helaas zijn de meeste alleen voor de wat oudere synths / modules en zijn er maar een paar verkrijgbaar voor recente synths / modules. Dit zijn zo ongeveer de editors die ik door de jaren heen heb verzameld. Mocht je een editor hard zoeken, mail me dan...

Gebruik voor un-zip deze programma's :

DOWNLOAD Lzhpack.zip >>> * Mediafire Download * * Google Drive Download *
& Zippack.zip >>> * Mediafire Download * * Google Drive Download *
Selfextracting TOS Atari Unpacker .LZH (0.1MB) & .ZIP (0.1MB)(Eerst unzip op PC)


Extra 16 midi-out kanalen voor een paar euro (download pdf) :

DOWNLOAD extra16midi.pdf >>> * Mediafire Download * * Google Drive Download *
Kosten : 6 euro onderdelen + midi –parallel pluggen. Getest en werkt goed !
Taal Nederlands. Ik heb ook de update onderdelen die ik gebruikt, vermeld….


Links Atari-Muziek (MIDI & SAMPLING) :


AKAISEX van Jules Vleugels : (Editor AKAI SAMPLERS-S Series)
Jammer genoeg is Jules Vleugels gestopt met AKAISEX, zelfs zijn site bestaat niet meer. Ik probeer met hem in contact te komen over overname van, en het officieel aanbieden van het programma, met alle uitgebreide informatie.
Alvast kan je hier het programma AKAISEX downloaden voor AKAI S1000-S1100-S2000-S3000 Series. Als je een HD diskette Drive (1.4 Mb) bezit in je Atari, moet je Hd_fdc.prg in de AUTO folder op de C Hardeschijf zetten.
Download akaisex.zip (0.1MB) >>> * Mediafire Download * * Google Drive Download *
Download hdfdc.zip (0.0004MB) >>> * Mediafire Download * * Google Drive Download *

Voor meer over Atari & Akai bezoek ook mijn : >MNX2010 AKAI & ATARI Site<

Mail mij voor meer info ... mnx2010

-----------------------------------------------------------------
  ##### Copyright (C) 2001  MNX2010. All rights reserved. #####
****** THANKS TO Eric Trooster AND OTHERS FOR SUPERVISION  ******
-----------------------------------------------------------------

mnx logo

>To MNX2010 MainSite<
© MNX2010 Web & Logo Design
All rights reserved
MNX2010 mail link
Mailme for further information or suggestions


Back to TOP

Web Analytics Made Easy - Statcounter
View My Stats