MNX2010 ATARI HARDWARE SITE


  | MNX Atari Homepage | MNX Atari HelpDesk | Atari SCSI | Atari Muziek | MNX Homepage |
anim2

MNX2010 Atari hardware Site      Site in English Click here      <<<<<< In English

Al met al is het tegenwoordig een lastige klus om atari's op te knappen. NB. ze worden zo nu en dan voor heel weinig aangeboden, of zelfs voor niks (vooral als ze kapot zijn). Het wordt steeds moeilijker om hardware voor de atari te vervangen en het erg moeilijk om goeie reparateurs te vinden. Ik gooi alles weg als het stuk is en het te moeilijk wordt om het zelf te repareren. Een nadeel hiervan is natuurlijk dat Atari's zo langzamerhand uitsterven. Als er echter nog een moment komt dat de Atari's weer populair worden als collectors item, dan wordt het natuurlijk ook weer rendabel om ze op te knappen en er een hoop tijd en geld in te stoppen.

Atari 520 ST
Een van sterke punten bij een 520 is toch wel de voeding, niet kapot te krijgen! (behalve vanaf het balkon, dan:). Ook de externe diskdrive is meestal van een goed merk,zoals Epson of Teac. Het zwakke punt van de 520 ligt 'm vooral in de moederbord chips. Veel chipversies, vooral de eerste waren niet echt zonder bug. Sterker nog, als de 520 vanaf het begin af aan al problemen gaf dan blijft dat en wordt vaak zelfs nog erger. Of je moet alle chips vervangen, of gewoon het hele moederboard met chips. Of je haalt er af wat je wilt bewaren en gooit de rest weg. Atari MNX

Atari 1040 ST
De chip structuur en het moederbord zijn bij de 1040 van goed kwaliteit, en was de eerste "stabiele" Atari. Een van de zwakste schakels in dit geheel is de voeding. Als de 1040 niets meer doet en ook de lampjes werken niet meer, kan je bijna met zekerheid stellen dat de voeding stuk is. Gelukkig is de voeding meestal makkelijk te repareren, en zijn de onderdelen nog gewoon te koop. Om de voeding te repareren moet je hem eerst uit de Atari halen en doormeten met een AC/DC meter. Check de. de zekering en vervang deze evt. Uit de voeding kabels moet exact 5 of 12 volt komen. Wijkt dit voltage af, dan moeten alle condensators vervangen worden. Als de voeding niets doet, ook niet na het vervangen van alle onderdelen behalve de spoel, dan is deze stuk. Dit is meestal het duurste onderdeel. Een paar andere zwakke schakels zijn : de diskdrive DD (zijn nog 2e hands te krijgen), de chip die data naar de harddisk aansluiting stuurt en de video chip, die vaak door overbelasting doorbrand.

atari_logo

Atari (Mega)STE
Een populaire Atari, 16 bits en daarom 2 keer zo snel als een 1040, die 8 bits is. Soms is het mogelijk om een HD diskette drive in te bouwen, zonder de diskette chip te vervangen die op het moederboard zit. Wel moet de jumpers instellen. (Niet elke diskdrive is compatible, maar oude Sony, Teacs & Epsons wel). De MegaSTE is uit te breiden met extra video hardware kaart en een grotere SCSI harddisk, wat het een gewilde machine maakt. De standaard harddisk die in de MegaSTE zit is meestal veel te oud en te klein (minder dan 100MB), en moet eigenlijk vervangen worden door een SCSI hard disk. Niet alle SCSI disks zijn hiervoor geschikt. Daarnaast kan de MegaSTE maar maximaal 1 x 512 MB HD herkennen (de STE link kan maar 1 harddisk aansluiten niet meerdere).
Voor de lijst geschikte SCSI disks : >MNX-SCSI<

Mega ST 1 / 2 / 4
De Mega ST heeft eigenlijk een zwakke chip structuur, dwz. het is niet altijd goed op elkaar afgestemd, dat merk je vooral als je gaat uitbreiden. Toch is de Mega een van de meest stabiele ST's en met een los toetsenbord mijn favoriet. Met Cubase heb je absoluut de minste vastlopers. Ik heb mijn Mega laten uitbreiden met een standaard SCSI aansluiting en HD diskette drive.

mnxatarilogo2 TT & FALCON
Voor de TT & Falcon is een reparatie vaak wel rendabel. De machines zijn relatief wat minder oud, waardoor onderdelen wat makkelijker zijn te vinden en is de algemene conditie van de onderdelen beter.
Meestal, als er iets kapot gaat, dan is dat wel het moederbord. Er kan vanaf de productie al een fout zitten in de chip structuur, die door ouderdom aan het licht komt. Dit kan eigelijk alleen verholpen worden door alle chips te vervangen, of een voor een, met als risico dat je nog weer andere chips beschadigd.

Atari Muizen
Een met uitsterven bedreigde diersoort, en de wat luxere Atari muizen (zoals Logitec) zijn duidelijk beter. Als de linker/rechter muisknop niet meer werken, is dit meestal eenvoudig te repareren door de schakelaartjes op het printje te vervangen, die nog steeds verkrijgbaar zijn in een winkel voor elektronica onderdelen. Maak de verbindingsrolletjes voor de muisbal regelmatig schoon, met een luciferhoutje en/of wattenstaafjes met alcohol. Gebruik een muismat...

Atari Harddisk
Een zwakke plek van de Atari zijn de harddisks, door warmte en bewegende delen, gaan harddisks helaas niet lang mee. Al zijn er misschien nog betrouwbare Atari compatible SCSI harddisks in omloop, toch wordt eens de tijd deze nu tijdig te vervangen met een flash kaart. Voor meer info : >MNX-SCSI<

ataristtopc Atari Monitor
Ook de Atari monitoren zijn langzaam aan het verdwijnen, ze geven straling af en een sterk magnetisch veld. De schermen zelf zijn inmiddels poreus, dus ongezond om al te dicht op te zitten, dus al met al een goede reden om die oude onhandige schermen weg te doen. Voor heel weinig heb je tegenwoordig een TFT-VGA scherm, die makkelijk de resolutie van 640400 aan kan. Voor de converter is hiernaast een schema afgebeeld voor Atari - monochroom naar VGA. Een high-res kleur converter bestaat ook maar deze is meer eenvoudig zelf te maken. Voor meer info : >Atariage - Forums<

Je kunt ze ook kant en klaar kopen, hier een introductie filmpje, geeft een goed beeld hoe het eigenlijk werkt :
>Youtube<


-----------------------------------------------------------------
  ##### Copyright (C) 2001  MNX2010. All rights reserved. #####
****** THANKS TO Eric Trooster AND OTHERS FOR SUPERVISION  ******
-----------------------------------------------------------------


mnx logo

>To MNX2010 MainSite<
© MNX2010 Web & Logo Design
All rights reserved
MNX2010 mail link
Mailme for further information or suggestions


Back to TOP